Διάφορα ελμινθών στους ανθρώπους και τις φωτογραφίες τους

Συμπτώματα παρουσίας παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα

Όπως γνωρίζετε, τα παράσιτα θεωρούνται οι πιο ανθεκτικοί οργανισμοί στο εξωτερικό περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, περίπου 250 είδη αναγνωρίζονται ως ελμινθές που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Όλοι αποτελούν απειλή για την υγεία και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, για τη ζωή αυτών που έχουν μολυνθεί. Η γνώση των τύπων ελμινθών στον άνθρωπο και των ιδιοτήτων τους διευκολύνει σημαντικά τη θεραπεία και βοηθά στην κατάρτιση ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόληψης.

Τι είδους σκουλήκια έχουν οι άνθρωποι;

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να εξοικειωθείτε με τους τύπους των σκουληκιών. Το γεγονός είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να παράσχουν τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης των παρασίτων. Αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο γεγονός ότι μια δεδομένη περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία συγκεκριμένων ελμινθικών εισβολών. Από αυτήν την άποψη, είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν δεδομένα για όλους τους τύπους ανθρώπινων ελμινθών στη γη.

Επομένως, τα σκουλήκια που διαγιγνώσκονται συχνότερα στη νότια ζώνη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα στον πληθυσμό των βόρειων γεωγραφικών περιοχών. Για τα εύκρατα και τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, περίπου 20 είδη σκουληκιών αναγνωρίζονται ως τα πιο συνηθισμένα. Μπορούν υπό όρους να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

 • Στρογγυλά παρασιτικά σκουλήκια (νηματώδη).
 • ταινίες (cestodes).
 • Επίπεδα σκουλήκια (trematodes).

1. Στρογγυλά και επίπεδα ελάσματα

Κάθε μία από τις παραπάνω ομάδες περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία παρασιτικών οργανισμών για τους οποίους απαιτείται μια σύντομη περιγραφή. Τις περισσότερες φορές σε παιδιά και ενήλικες, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τέτοιοι εκπρόσωποι σκουληκιών που ανήκουν στην κατηγορία των τριματοειδών:

 • Κινέζικη σύμπτωση;
 • σύμπτωση γάτας;
 • Ηπατική αναταραχή.

Μεταξύ των νηματωδών, υπάρχουν 7 από τα πιο διάσημα και κοινά είδη παρασίτων που κατοικούν στο σώμα όλων των ηλικιών. Τα στρογγυλά σκουλήκια που μεταδίδονται με όλα τα πιθανά μέσα είναι:

 • pinworms;
 • στρογγυλό σκουλήκι;
 • εντερική ακμή;
 • whipworm;
 • Trichinella;
 • τριχοστρονυλίδιο;
 • αγκυλόστομα.

2. Εισβολές cestode

Οι ταινίες (ή οι κωδικοί) είναι παρασιτικά σκουλήκια που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το σώμα. Η διάγνωση μιας τέτοιας προσβολής του ελμινθίου εμφανίζεται πολύ λιγότερο συχνά από τις λοιμώξεις με στρογγυλά παράσιτα σε παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, η μόλυνση με τους ακόλουθους τύπους σκουληκιών σχετίζεται με τις πιο σοβαρές συνέπειες:

 • bullish tapeworm;
 • νάνος ταινία;
 • ταινία χοιρινού κρέατος;
 • ευρεία ζώνη;
 • Εχινόκοκκος;
 • ταινία ταινίας αρουραίου.

Ο Acanthocephalus μπορεί να ονομαστεί ένας από τους σπανιότερους τύπους εισβολών ελμινθών. Αυτά περιλαμβάνουν τη γιγαντιαία κορυφογραμμή και τη χτένα μαργαριταριών. Τέτοια σκουλήκια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα στις πιο σπάνιες περιπτώσεις, για παράδειγμα, όταν τρώνε ένα έντομο ή μια προνύμφη μολυσμένη με παράσιτα.

Γιατί τα σκουλήκια είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο;

Προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογήσει επαρκώς τον βαθμό κινδύνου για την υγεία του ασθενούς σε περίπτωση διακανονισμού ελμινθών, πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί σε ποιους τύπους σκουληκιών ανήκουν. Η θεραπεία και η διάρκειά της καθορίζονται ανάλογα με τον τύπο των σκουληκιών. Η κύρια ζημιά από την παρουσία παρασίτων στο σώμα γίνεται αισθητή από τα έντερα - η συντριπτική πλειονότητα όλων των ελμινθών εντοπίζονται σε αυτό το όργανο. Όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταποθούν και ωφελήσουν ένα άτομο επιλέγονται από σκουλήκια.

Εν τω μεταξύ, άλλοι τύποι σκουληκιών όχι μόνο εγκαθίστανται στο έντερο και «κλέβουν» όλα τα απαραίτητα πολύτιμα μικροστοιχεία από τον άνθρωπο. Αναπαράγουν ενεργά και επηρεάζουν άλλα ζωτικά ανθρώπινα όργανα και συστήματα. Εκτός από τον καρδιακό μυ, το συκώτι και τους πνεύμονες, τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν τεράστια βλάβη στον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία. Τα σκουλήκια μπορούν να μολύνουν ακόμη και τα μάτια.

Κύριες διαδρομές μόλυνσης από σκουλήκια

Τύποι παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα

Μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από το ξέσπασμα της νόσου εάν γνωρίζετε πώς εισέρχονται στο σώμα τα ελμίνθια ορισμένων ειδών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Είναι γνωστό για τις κύριες διαδρομές μετάδοσης που:

 1. Η μόλυνση εμφανίζεται μέσω του εδάφους και του νερού. Το περπάτημα στο έδαφος με γυμνά πόδια αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν αυγά πολλές φορές. Μια μη επαληθευμένη πηγή κατανάλωσης, και σε κοινές περιπτώσεις ακόμη και νερό από μια κοινή παροχή νερού, μπορεί να περιέχει προνύμφες σκουληκιών.
 2. Τα αυγά ελμινθών μπαίνουν στο σώμα μαζί με ζωικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα των ελμινθικών εισβολών είναι ανεπαρκής ή κακή επεξεργασία κρέατος, ψαριού, θαλασσινών και αυγών. Οι άνθρωποι που προτιμούν την εξωτική ασιατική κουζίνα κινδυνεύουν να προσβληθούν από σκουλήκια. Er, σούσι, σασίμι βασίζονται σε ωμό ψάρι και κρέας.
 3. Ορισμένοι τύποι παρασίτων μπορούν να καθίσουν στο έντερο εάν εισέλθουν στο έντερο με άπλυτα λαχανικά και φρούτα. Η απόρριψη ζωικών προϊόντων δεν επιλύει το πρόβλημα της πιθανότητας εμφάνισης ελμινθίαση. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα αυγά από σκουλήκια βρίσκονται στο έδαφος. Συνιστάται να ρίξετε βραστό νερό πάνω από τα φρούτα πριν από τη χρήση.
 4. Τα σκουλήκια μεταδίδονται σε ανθρώπους και ζώα. Τα κατοικίδια δεν γίνονται συχνά πηγή μόλυνσης για τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, σκουλήκια βρίσκονται τόσο στο ζώο όσο και στη γούνα του. Από σκύλους και γάτες, τα αυγά των παρασίτων πέφτουν στο έδαφος και συνεχίζουν να εξαπλώνονται με λιωμένο νερό.

Μετάδοση παρασίτων από άρρωστα άτομα

Τα σκουλήκια μπορούν επίσης να μετακινηθούν από το ένα μολυσμένο άτομο στο άλλο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μετάδοσης ελμινθικών εισβολών:

 • από άπλυτα χέρια (για παράδειγμα όταν χειραψία, αγκαλιάζει).
 • κατά τη χρήση κοινών σκευών.
 • φορώντας εσώρουχα κάποιου άλλου.
 • Ομαδική χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας από πολλά άτομα.

Τα αυγά των pinworms πηγαίνουν κυρίως από άτομο σε άτομο, τα οποία συχνά πέφτουν κάτω από τις πλάκες των νυχιών και παραμένουν εκεί για πολύ καιρό. Η εξάπλωση αυτού του τύπου σκουληκιών στα παιδιά εξηγείται από την παραμέληση των στοιχειωδών κανόνων καθαριότητας. Ένα παιδί μπορεί απλά να βάλει τα χέρια του στο στόμα του ή να δαγκώσει τα νύχια του, οπότε δεν θα υπάρχει δυσκολία να εισέλθουν σε ένα νέο ανθρώπινο σώμα. Το καθήκον των γονέων σε αυτό το στάδιο είναι να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της ελμινθίαση και να αποτρέψουν την ανάπτυξη εισβολών ελμινθών στο μωρό τους, ξεκινώντας αμέσως τη θεραπεία για την ασθένεια.

Συμπτώματα του οξέος σταδίου της ελμινθίασης

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε πρώιμα σημάδια παρασιτικής λοίμωξης σε ενήλικα ή παιδί. Η διάγνωση της παρουσίας σκουληκιών περιπλέκεται επίσης από το γεγονός ότι η περίοδος επώασης σε ορισμένα είδη μπορεί να είναι έως και ενάμιση έτος.

Κατά κανόνα, τα πρώτα συμπτώματα μιας προσβολής από σκουλήκια εμφανίζονται μετά από διάφορες χρονικές περιόδους. Επιπλέον, η πορεία της ελμινθίασης μπορεί υπό όρους να χωριστεί σε δύο στάδια:

Τι παράσιτα μπορεί να έχει ένα άτομο
 1. οξεία φάση (δεν διαρκεί κατά μέσο όρο περισσότερο από δύο μήνες μετά την περίοδο επώασης).
 2. χρόνια (χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη σεξουαλικά ώριμων παρασίτων και μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες).

Στην οξεία φάση της εισβολής, το πιο σημαντικό, σαφώς εκφρασμένο σύμπτωμα μπορεί να περιγραφεί ως αλλεργική αντίδραση. Λόγω της παραγωγής αντισωμάτων κατά της μετανάστευσης των παρασιτικών προνυμφών, θα πρέπει να προειδοποιούνται παθολογικές εκδηλώσεις στο δέρμα. Ένας δείκτης μόλυνσης με οποιονδήποτε τύπο σκουλήκι στον άνθρωπο είναι τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • υπεραιμία του δέρματος;
 • Κάψιμο και κνησμός
 • μικρά εξανθήματα στην επιφάνεια της επιδερμίδας ή των βλεννογόνων.
 • ελαφρά μεγέθυνση των λεμφαδένων;
 • τοπικό οίδημα;
 • πόνος στο στήθος (μέχρι επιθέσεις ασφυξίας)
 • έμετος και επίμονη ναυτία.
 • διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, επικίνδυνες παθολογίες όπως η πνευμονία, η μηνιγγιοεγκεφαλίτιδα και η ηπατίτιδα μπορεί να γίνουν επιπλοκές της εμφάνισης άλλων ζωντανών όντων στο σώμα.

Η αξιόπιστη επιβεβαίωση της παρουσίας ελμινθών στα εσωτερικά όργανα είναι ο δείκτης ηωσινοφίλων στην κλινική εξέταση αίματος. Το αυξημένο επίπεδο αυτών των σωματιδίων προκαλείται από δυσπρωτεϊναιμία - παραβίαση της κανονικής αριθμητικής σχέσης μεταξύ των πρωτεϊνικών κλασμάτων.

Τύποι συμπτωμάτων στη χρόνια μορφή της νόσου

Τα σημάδια της χρόνιας ελμινθίαση στον άνθρωπο καθορίζονται από τον εντοπισμό του αποικισμού των παρασίτων. Με απλά λόγια, οι εκδηλώσεις της νόσου εξαρτώνται από το ποιο όργανο γίνεται ο κύριος βιότοπος για έναν συγκεκριμένο τύπο σκουλήκι.

Συγκεκριμένα, ο πιο κοινός παρασιτισμός στα έντερα των σκουληκιών μπορεί να εμφανιστεί χωρίς καν τα παραμικρά συμπτώματα. Όταν επηρεάζονται μεγαλύτεροι τύποι σκουληκιών, μόλις τα σκουλήκια φτάσουν στην εφηβεία, θα γίνουν αισθητά σημάδια της νόσου. Οι δυσπεπτικές διαταραχές σε ενήλικες και παιδιά, το σύνδρομο πόνου και οι νευρωτικές εκδηλώσεις είναι τα χαρακτηριστικά του. Συχνά, η ασκορίαση χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη εντερικής απόφραξης και παγκρεατίτιδας και αυξάνεται ο κίνδυνος ογκολογικής νόσου.

Φάρμακα κατά των παρασίτων

Είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε θεραπεία ελμινθίαση το συντομότερο δυνατό. Η αποτελεσματική θεραπεία ξέρει ακριβώς τι είδους παράσιτο έχει εγκατασταθεί στο σώμα πριν ξεκινήσετε. Υπάρχουν πολλά ανθελμινθικά διαθέσιμα σήμερα.

Αυτοί είναι διαφορετικοί τύποι φαρμάκων που μπορούν να στοχεύσουν έναν συγκεκριμένο τύπο σκουλήκιΤα ισχυρότερα φάρμακα σκουληκιών είναι φάρμακα ευρέος φάσματος και είναι ιδανικά για τη θεραπεία της συνδυασμένης ελμινθίαση. Και τα δύο θεωρούνται τοξικά, έχουν πολλές παρενέργειες και αντενδείξεις. Η χρήση τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο με εξαιρετική προσοχή, όπως συνιστάται από γιατρό.

Οι περισσότεροι τύποι σκουληκιών σε ενήλικες απαιτούν μακρά και μόνιμη θεραπεία. Συχνά οι παρασιτολόγοι συνταγογραφούν την ταυτόχρονη χορήγηση αρκετών ανθελμινθικών.

Το σχήμα και η δοσολογία ενός συγκεκριμένου φαρμάκου πρέπει να καθορίζονται αποκλειστικά από έναν ειδικό. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή αλλεργιών και σοβαρών παρενεργειών. Για ορισμένους τύπους ελμινθικών λοιμώξεων, η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί. Συχνά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θεραπείας, τα περισσότερα από τα ενήλικα σκουλήκια εξουδετερώθηκαν, αλλά ορισμένες μορφές προνυμφών και ελμινθικών αυγών παραμένουν στο σώμα του ασθενούς. Εάν δεν αντιμετωπιστεί ξανά, τα σκουλήκια θα επιστρέψουν.

Βασικά προληπτικά μέτρα

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι αναμφίβολα σημαντικό μέρος της διαδικασίας απαλλαγής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόληψης παρασίτων. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσετε τα διεισδυτικά σκουλήκια, πρέπει να ακολουθήσετε τους απλούστερους κανόνες για την πρόληψη των σκουληκιών. Η θεραπεία δεν θα λειτουργήσει εάν αγνοήσετε τους ακόλουθους κανόνες:

 • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό.
 • Εάν δεν είναι δυνατό να καθαρίσετε το δέρμα των χεριών σας με σαπούνι, συνιστάται να χρησιμοποιείτε υγρά αντιβακτηριακά μαντηλάκια.
 • Όλα τα τρόφιμα πρέπει να ξεπλένονται καλά πριν από το μαγείρεμα.
 • Είναι σημαντικό να εκθέσετε το κρέας και τα ψάρια σε παρατεταμένη έκθεση σε θερμότητα.
 • Χρησιμοποιείτε μόνο νερό από αξιόπιστες πηγές για πόσιμο.
 • Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοκιμάζεστε για σκουλήκια.