Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Είναι δύσκολο για ένα κανονικό άτομο να φανταστεί καν πόσα παράσιτα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτοί οι «έποικοι» μπορούν να ζήσουν στο ανθρώπινο σώμα για χρόνια, κυριολεκτικά το στερούν τη ζωή και το δηλητηριάζουν με το δηλητήριο τους.

Τύποι παρασίτων

Τύποι παρασίτων

Από ιατρική άποψη, τα παράσιτα περιλαμβάνουν μονοκύτταρα και πρωτόζωα. Ανάλογα με το βιότοπό τους, χωρίζονται σε εξωπαρασίτες (ψείρες, σκαθάρια και άλλα) και ενδοπαρασίτες.

Τα ενδοπαράσιτα έχουν τα δικά τους υποείδη:

 • Προνύμφες από έντομα.
 • Πρωτόζωα (amoeba, lamblia).
 • helminths (σκουλήκια ή σκουλήκια).

Διαδρομές μόλυνσης

Κάθε παράσιτο έχει τον δικό του τρόπο εισόδου στο ανθρώπινο σώμα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η διατροφή, δηλαδή με τη βοήθεια νερού ή τροφής. Πολλά έντομα μπορούν να μεταφέρουν προνύμφες παρασίτων και να μολύνουν το περιβάλλον. Καταναλώντας ωμό νερό, άπλυτα και όχι καλά μαγειρεμένα τρόφιμα, ένα άτομο μολύνεται με παράσιτα.

Ορισμένα είδη μεταδίδονται απευθείας μέσω προσωπικής επαφής - αυτή η διαδρομή ονομάζεται επαφή νοικοκυριού. Δεν απαιτείται άμεση επαφή με τον αντιπρόσωπο για μόλυνση, αρκεί να χρησιμοποιείτε οικιακά είδη. Έτσι μεταδίδεται η εντεροβίαση και ορισμένες άλλες παρασιτικές μορφές.

Μια εξίσου δημοφιλής οδός μόλυνσης από φορέα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα παράσιτα μεταδίδονται από έντομα που πιπιλίζουν το αίμα. Έτσι, μπορούν να διατηρηθούν αφού δαγκωθούν από ένα κουνούπι ή άλλο έντομο.

Η τελευταία μέθοδος λήψης παρασίτων είναι η διαδερμική οδός, το δεύτερο όνομα είναι ενεργό. Η μόλυνση συμβαίνει μέσω της διείσδυσης των προνυμφών μέσω των βλεννογόνων και του δέρματος. Αυτό συμβαίνει μέσω επαφής με μολυσμένο έδαφος ή νερό σε ένα σώμα νερού.

Συμπτώματα

Τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να ζήσουν πολύ καιρό και δεν εκδηλώνονται. Τα συμπτώματα θα είναι φυσικά, αλλά θα μεταμφιεσθούν ως άλλες ασθένειες. Εξαιτίας αυτού, ένα άτομο μπορεί να αγνοεί ότι έχουν μολυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα ανάλογα με τη θέση των προνυμφών, αλλά το σώμα μπορεί να σηματοδοτήσει λοίμωξη και άλλες εκδηλώσεις. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • μετεωρισμός, και η σταθερά δείχνει την παρουσία σκουληκιών στο λεπτό έντερο.
 • διάρροια.Προκαλείται από απορρόφηση χλωριούχου νατρίου από παράσιτα.
 • δυσκοιλιότητα.Τα μπερδεμένα σκουλήκια μπορούν να φράξουν ορισμένα όργανα.
 • Πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς.Αυτός ο πόνος προκαλείται από τη μετανάστευση των προνυμφών μέσω του ανθρώπινου σώματος στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.
 • αλλεργία.Τα ίδια τα παράσιτα είναι ένα αλλεργιογόνο στο σώμα και η βλάβη στα τοιχώματα του στομάχου συμβάλλει στη δυσπεψία και την είσοδο των μορίων τροφίμων στο αίμα.
 • Η εμφάνιση κοκκιωμάτων.Αυτός είναι ένας τύπος νεοπλάσματος που προκύπτει από την κάλυψη των κυττάρων του σώματος των κατεστραμμένων αυγών από παράσιτα.
 • Δερματολογικές εκδηλώσεις;
 • αναιμία.Συχνά οι άνθρωποι υποφέρουν από αναιμία, ακριβώς λόγω της δραστηριότητας των παρασιτικών μορφών.
 • Σοβαρές διακυμάνσεις βάρους.
 • Ψυχικές διαταραχές.Κατά τη διάρκεια της ζωής, τα παράσιτα απελευθερώνουν τοξίνες που επηρεάζουν αρνητικά το νευρικό σύστημα του ξενιστή. Η δηλητηρίαση από το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε νεύρωση, κατάθλιψη, άγχος.
 • ΒρουξισμόςΑυτή είναι η άλεση των δοντιών ενώ κοιμάστε. Αυτή είναι η απάντηση του νευρικού συστήματος στην εμφάνιση ξένων αντικειμένων. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν αποδεικνύεται οριστικά από την επιστήμη.
 • Διαταραχή ύπνου.Συνήθως προκαλείται από δυσάρεστες αισθήσεις. Ένα παράδειγμα θα ήταν τα σκουλήκια που γεννούν τα αυγά τους τη νύχτα. Το pinworm αφήνει το ορθό και εκκρίνει μια τοξίνη που προκαλεί σοβαρό κνησμό.
 • δυσβακτηρίωση;
 • ογκολογικές ασθένειες;
 • Χρόνια κόπωση.Εμφανίζεται λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών, η οποία επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του σώματος.
 • Ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.Ορισμένα παράσιτα μπορούν να ζήσουν στους αεραγωγούς και να προκαλέσουν ασθένειες. Άλλα παράσιτα προκαλούν κρυολογήματα μετακινώντας τους αεραγωγούς.
 • Διαταραχές ανοσίας.Η κατάποση των περισσότερων βιταμινών από παράσιτα οδηγεί σε αποδυνάμωση των λειτουργιών φραγμού του σώματος και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την παρουσία παρασίτων σε ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο όργανο. Για παράδειγμα, τα θηλώματα, η εμφάνιση φαλακρών κηλίδων στο κεφάλι, τα ραγισμένα τακούνια κ. λπ. , μπορεί να υποδηλώνουν τη ζωή των παρασίτων στο ήπαρ. Επιπλέον, η παρουσία ορισμένων τύπων παρασιτικών μορφών στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει έναν συγκεκριμένο τύπο ασθένειας.

Ανίχνευση ασθενειών

Ανίχνευση ασθενειών

Δυστυχώς, ορισμένοι γιατροί παραμελούν τα καθήκοντά τους και δεν στέλνουν ένα άτομο σε ειδικές μελέτες για τον εντοπισμό των παρασίτων στο σώμα. Το πιο συνηθισμένο τεστ είναι η πτώση περιττωμάτων για αυγά σκουληκιών. Το γεγονός είναι ότι τα παράσιτα μπορούν να κατοικήσουν διαφορετικά όργανα.

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου βρέθηκαν σκουλήκια στον εγκέφαλο και τα μάτια ενός ατόμου. Είναι πιθανό ότι τα αυγά του εγκεφάλου τους θα καταλήξουν στα κόπρανα; Πιθανότατα όχι. Ακόμα κι αν υπάρχουν σκουλήκια στο έντερο, τα αβγά του παρασίτου μπορεί να μην βρεθούν.

Πρώτον, ο γιατρός πρέπει να κάνει οπτική εξέταση του ασθενούς. Εξωτερικά, μπορεί κανείς να υποψιάζεται την παρουσία ανθρώπινων παρασίτων. Ο ευκολότερος τρόπος για την ανίχνευσή τους είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση συγκεκριμένων αντισωμάτων κατά των σκουληκιών.

Περιγραφή ανθρώπινων παρασίτων

Υπάρχουν αρκετές δεκάδες είδη παρασίτων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα.

σκουλήκια ή σκουλήκια είναι ένας τύπος σκουλήκι.Το μέγεθός τους εξαρτάται από το είδος, για παράδειγμα, οι θηλυκοί σκουλήκια μπορούν να φτάσουν τα 40 εκατοστά. Ορισμένα είδη μπορούν να έχουν μήκος μεγαλύτερο από 10 μέτρα. Ένας δημοφιλής βιότοπος για τα σκουλήκια είναι τα έντερα, αλλά βρίσκονται συχνά σε άλλα όργανα, ακόμη και στον εγκέφαλο.

Για παράδειγμα, οι προνύμφες σκουληκιών κυκλοφορούν γύρω από το σώμα, συλλέγοντας θρεπτικά συστατικά και μετά επιστρέφουν στα έντερα όπου μεγαλώνουν και αναπαράγονται. Ζουν συχνά στο αναπνευστικό σύστημα. Η παρουσία του Ascaris στο ανθρώπινο σώμα συνοδεύεται από διακοπή της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων, δηλητηρίαση του σώματος, αλλεργικές εκδηλώσεις και ακόμη και αύξηση της θερμοκρασίας.

Ανάμεσα στις ταινίες είναι η ταινία χοιρινού κρέατος, η οποία ταξιδεύει μέσω του αίματος στον εγκέφαλο.Περιγραφή των ανθρώπινων παρασίτωνΑυτό το παράσιτο εισέρχεται στο σώμα μέσω κακοποιημένων προϊόντων κρέατος. Αυτό το σκουλήκι ζει έως και 20 χρόνια.

Τα pinworms είναι τα πιο συνηθισμένα στα παιδιά, αλλά είναι αρκετά κοινά σε ενήλικες. Αυτά τα σκουλήκια είναι μικρά και έχουν μήκος 1 εκατοστό. Η εξάπλωση των καρκίνων αυγών συμβαίνει στο νοικοκυριό επαφής. Το θηλυκό αφήνει το ορθό και γεννά αυγά στις εξωτερικές πτυχές του πρωκτού. Η τοξίνη που απελευθερώνεται από το θηλυκό προκαλεί σοβαρό κνησμό, που προκαλεί τα αυγά να πέσουν στα ανθρώπινα χέρια και να τα μεταφέρουν σε όλα τα γύρω αντικείμενα.

Το δεύτερο όνομα της εντεροβίασης είναι η ασθένεια των βρώμικων χεριών. Όποιος έρχεται σε επαφή με τον χρήστη είναι πιθανό να μολυνθεί. Επομένως, εάν εντοπιστούν σκουλήκια, συνιστάται η θεραπεία ολόκληρης της οικογένειας.

Toxocaraείναι ένας τύπος παρασίτου που ζει σε σκύλους. Διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα και αναπτύσσονται καλά σε αυτό. Σε αντίθεση με αυτά τα σκουλήκια στο σώμα του σκύλου, τα ανθρώπινα τοξικά δεν διαρρέουν, αλλά επηρεάζουν πολλά όργανα και προκαλούν ορισμένες ασθένειες. Μπορείτε να μολυνθείτε από τοξόκαρα μέσω του εδάφους καθώς οι προνύμφες αυτών των σκουληκιών βγαίνουν με τα κόπρανα του σκύλου. Αλλά τα αυγά του παρασίτου μπορούν επίσης να εξαπλωθούν από την υγρή αναπνοή του σκύλου.

Ο κυψελίδα και ο Echinococcusμολύνουν το σώμα με διάφορους τρόπους. Ο κίνδυνος τους έγκειται στο γεγονός ότι οι προνύμφες μετατρέπονται σε κύστες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα εσωτερικά όργανα.

Η Giardia είναι η πιο απλή.Όπως το pinworms, η Giardia μολύνει συχνά τα παιδιά.Alveococcus και EchinococcusΔεν μειώνουν μόνο την ασυλία του παιδιού, αλλά επίσης οδηγούν σε καθυστέρηση στην ψυχική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Αυτή η λίστα απέχει πολύ από την ολοκλήρωση. Ο κύριος κίνδυνος που τίθεται από τα παράσιτα είναι ότι κανείς δεν έχει ανοσία στη μόλυνση. Το απόρρητό τους οδηγεί στο γεγονός ότι ένα άτομο τρέφει παράσιτα για χρόνια χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει. Η συμμόρφωση με την προσωπική υγιεινή, ο συνεχής υγρός καθαρισμός της θήκης και η συμμόρφωση με τους κανόνες για τη θερμική επεξεργασία των προϊόντων κρέατος δεν είναι κακή πρόληψη των μολύνσεων. Είναι χρήσιμο να υποβληθείτε σε ιατρική εξέταση κάθε έξι μήνες και να περάσετε τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποτρέψετε την εξάπλωση των παρασίτων.