Τα πιο απλά ανθρώπινα παράσιτα: πίνακας

Τα ανθρώπινα παράσιτα αντιπροσωπεύονται από διάφορες ομάδες, μία από τις οποίες είναι τα πρωτόζωα. Ικανοί να προκαλέσουν ασθένειες διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας, αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν είναι τόσο εύκολο να διαγνωστούν όσο ομάδες με πιο πολύπλοκη οργάνωση. Για ευκολία, στο άρθρο παρουσιάζονται σε πίνακα με τα κύρια χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα

Μεταξύ των απλούστερων είναι οργανισμοί με πρωτόγονη οργάνωση, ομαδοποιημένοι στο γένος Πρωτόζωα. Έχει περισσότερα από 15. 000 είδη, και μερικά από αυτά οδηγούν έναν παρασιτικό τρόπο ζωής στο ανθρώπινο σώμα. Όλα τους χαρακτηρίζονται από μικρά μεγέθη, φαίνονται μόνο με μικροσκόπιο και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Πολλά από τα πιο απλά παράσιτα είναι εξαιρετικά πρωτόγονα στη δομή. Μόλις μπουν στο σώμα του ξενιστή, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Μερικές φορές αυτό γίνεται με διαχωρισμό στη μέση, μερικές φορές με πολλαπλό διαχωρισμό. Στην τελευταία περίπτωση, η ασθένεια αναπτύσσεται γρήγορα, εμφανίζονται γρήγορα συμπτώματα, τα οποία μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο ενός ατόμου.

Χαρακτηριστικά της βιολογίας

Ο οργανισμός των πρωτόζωων ανθρώπινων παρασίτων αποτελείται από δύο κύρια μέρη: τον πυρήνα και το κυτταρόπλασμα, στο οποίο βρίσκονται όλα τα άλλα οργανίδια. Ο πυρήνας μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι.

Τα πρωτόζωα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν κύστη σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν βιώσιμοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παραμένοντας ακίνητοι και στερούμενοι θρεπτικών συστατικών. Μόλις οι συνθήκες επανέλθουν στο φυσιολογικό, το περίβλημα της κύστης καταστρέφεται και ο μικροοργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Η ενκύστωση επιτρέπει επίσης στα παράσιτα να εξαπλωθούν με επιτυχία από οργανισμό σε οργανισμό.

Όλα τα πρωτόζωα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες με βάση την ανατομία, τον τρόπο κίνησης και άλλα χαρακτηριστικά:

  • μαστίγια;
  • σαρκός
  • σπορόζωα
  • βλεφαρίδες.

Σε κάθε ομάδα υπάρχουν είδη για τα οποία ο άνθρωπος είναι ο ενδιάμεσος ή οριστικός ξενιστής.

κύριους τύπους

Τα παράσιτα του είδους Πρωτόζωα προκαλούν πολλές ασθένειες και παρασιτούν σε διάφορα όργανα. Για ευκολία, παρουσιάζονται στον πίνακα.

Επώνυμο Μολυσμένα μέρη του σώματος μέθοδος μόλυνσης συμπτώματα
Μπαλαντίδια κατώτερο έντερο Τρώγοντας μισοψημένο χοιρινό ή νερό με κύστεις Η βαλαντιδίαση συχνά συνοδεύεται από διάρροια. Στα κόπρανα εμφανίζεται λευκή βλέννα και αιματηρή έκκριση. Ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου εξελκώνεται και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί η αιμορραγία. Με την εξέλιξη της νόσου, εμφανίζεται εξάντληση ενός ατόμου, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
στοματική αμοιβάδα Στοματική κοιλότητα, περιοδοντικοί θύλακες, οδοντική πλάκα Ένα άτομο μολύνεται φιλώντας έναν φορέα, χρησιμοποιώντας βρώμικα πιάτα και τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα. Σπάνια προσβάλλει άτομα που δεν έχουν παθολογικές βλάβες στη στοματική κοιλότητα. Στη φλεγμονή, η στοματική αμοιβάδα τρέφεται με επιθήλιο, μικρόβια, λευκοκύτταρα και ερυθροκύτταρα. Μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα.
δυσεντερική αμοιβάδα Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, εισέρχεται στους πνεύμονες, το συκώτι, την καρδιά, τα γεννητικά όργανα και τα νεφρά. Εγκαθίσταται στον αυλό του εντέρου Κατάποση με τροφή ή νερό Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια είναι ασυμπτωματική. Εάν η αμοιβάδα της δυσεντερίας προσβάλει τα εντερικά τοιχώματα, αρχίζει το παθογόνο στάδιο. Χαρακτηρίζεται από κολίτιδα, νέκρωση ιστών, ηπατική βλάβη, μπορεί να εμφανιστούν αποστήματα. Πολύ σοβαρές συνέπειες προκαλούν μεταστάσεις στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Πιθανή θανατηφόρα έκβαση. Μερικές φορές η ασθένεια παίρνει μια υποτροπιάζουσα πορεία. Η αυτοθεραπεία εμφανίζεται σπάνια
Giardia στο έντερο δωδεκαδάκτυλο και χοληφόρους πόρους. στοματική οδό Το Giardia προσκολλάται στο επιθήλιο του βλεννογόνου και παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αναπτύσσεται φλεγμονή των βλεννογόνων και συνεχής διάρροια. Όταν η μόλυνση καλύπτει τους χοληφόρους πόρους, εμφανίζεται κιτρίνισμα του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία στην εντερική Giardia, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικά κλίματα.
Trichomonas vaginalis Στις γυναίκες - στον κολπικό βλεννογόνο, στους άνδρες - στην επιδερμίδα του προστάτη και στην ουρήθρα Κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και κατά τον τοκετό από μητέρα σε παιδί Η τριχομονίαση εκδηλώνεται με αφρώδη έκκριση, κνησμό και κάψιμο στη βλεννογόνο μεμβράνη των γεννητικών οργάνων, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, εμφάνιση αιματηρών εκκρίσεων από την ουρήθρα κ. λπ. κυστίτιδα, προστατίτιδα και υπογονιμότητα
Trypanosoma brussei Εγκεφαλονωτιαίο υγρό και εγκέφαλος Μετά από τσίμπημα από μύγα τσετσε, που είναι ενδιάμεσος ξενιστής Ξεκινά με πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες, εξελίσσεται σε απάθεια, ακαταμάχητη ανάγκη για ύπνο, μυϊκή παράλυση και εξάντληση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα συμβεί κώμα και θάνατος.
Δερματική Λεϊσμανία Επαφή με άρρωστο άτομο ή ζώο Στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο ή στα χέρια Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 μήνες έως 5 χρόνια, μετά την οποία εμφανίζεται ένας καφέ πυκνός κόμβος στο σημείο του τσιμπήματος του εντόμου. Αυξάνεται, και στη συνέχεια ανοίγει ένα πυώδες έλκος στη θέση του. Η ασθένεια διαρκεί έως και αρκετά χρόνια και στη συνέχεια εμφανίζεται η τελική ουλή των πληγών. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένειες της καρδιάς, των νεφρών και των επινεφριδίων.
τοξόπλασμα Μολυσμένα κατοικίδια, κυρίως γάτες, μερικές φορές εμφανίζεται μόλυνση όταν τρώνε τροφή που περιέχει πρωτόζωα συκώτι, καρδιά, μάτια, εγκέφαλος Στη συγγενή μορφή - πολλαπλές παθολογίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, θάνατος στη βρεφική ηλικία, νοητική υστέρηση, πολλαπλές λοιμώξεις. Η επίκτητη τοξοπλάσμωση προκαλεί υψηλό πυρετό, διόγκωση του ήπατος, πονοκέφαλο, έμετο, σπασμούς. Συχνά ακολουθεί μια χρόνια πορεία με αυξημένη κόπωση και βλάβη στα μάτια. Σπάνια εμφανίζεται σε λανθάνουσα μορφή
Isospora Από μολυσμένο άτομο με κοπράνο-στοματική μετάδοση επιθήλιο του λεπτού εντέρου Η περίοδος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες. Στη συνέχεια η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, εμφανίζονται έμετοι και διάρροιες. Η ασθένεια είναι οξεία για μία ή δύο εβδομάδες, και στη συνέχεια επέρχεται ανάκαμψη
κρυπτοσπορίδια στοματική οδό επιθηλιακός ιστός του εντέρου Η επώαση διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, μετά αρχίζει η διάρροια, πιθανώς με εγκλείσματα κηλίδων. Το στομάχι μπορεί να πονάει, εμφανίζεται πυρετός, σημάδια αφυδάτωσης είναι πιθανά. Με ανεπαρκή ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς, η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει άλλα όργανα: πνεύμονες, πάγκρεας, στομάχι κ. λπ.

Είναι τα σκουλήκια τα πιο απλά

Μερικές φορές μπορείτε να ακούσετε τη φράση ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί από τα πιο απλά σκουλήκια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα πρωτόζωα είναι αποκλειστικά μονοκύτταροι μικροοργανισμοί που, σε ακραίες περιπτώσεις, οργανώνουν αποικίες. Αλλά δεν είναι ποτέ πολυκύτταρα όπως τα σκουλήκια και οι έλμινθοι.

Στα πρωτόζωα, όλες οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα μέσα στο κυτταρόπλασμα και τους πυρήνες των κυττάρων, ενώ στα σκουλήκια η ανατομική οργάνωση είναι πολύ πιο περίπλοκη: έχουν διαφοροποιημένα όργανα που εκτελούν ειδικές φυσιολογικές λειτουργίες. Επομένως, είναι θεμελιωδώς λάθος να ταξινομούνται τα σκουλήκια ως πρωτόζωα.

Πρωτόζωο ανθρώπινο παράσιτο

Μερικές φορές οι έλμινθοι ονομάζονται τα πιο απλά παράσιτα σε σύγκριση με τα έντομα: ζωύφια, ψείρες κ. λπ. , καθώς τα τελευταία βρίσκονται πολύ ψηλότερα στην εξελικτική κλίμακα. Σε αυτή την ερμηνεία, επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός των σκουληκιών ως πρωτόζωων.