Τι δοκιμές πρέπει να γίνουν για τον εντοπισμό σκουληκιών;

Ποιες δοκιμές πρέπει να γίνουν για τον εντοπισμό σκουληκιών;

Οι δοκιμές για σκουλήκια πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως η ασθένεια. Το πιο διάσημο από αυτά είναι η ανάλυση των περιττωμάτων, η οποία πραγματοποιείται πριν από την εργασία ή την επίσκεψη σε ένα σανατόριο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη και δεν είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος αναγνώρισης των παρασίτων. Ένας συνδυασμός δοκιμών δίνει την πιο ακριβή απάντηση.

Ποιες δοκιμές υπάρχουν για σκουλήκια;

Η λίστα των δοκιμών που πρέπει να διεξαχθούν για τον εντοπισμό των παρασίτων είναι αρκετά μεγάλη.
Τα πιο σημαντικά είναι:

 1. Η ανάλυση κοπράνων, επίσης γνωστή ως αυγά σκουληκιών, είναι η πιο κοινή μέθοδος. Πλεονεκτήματα - τεράστια προσπάθεια, δεν απαιτείται πολύπλοκος εξοπλισμός. Μείον - έλλειψη ακρίβειας.
 2. ELISA, επίσης γνωστή ως εξέταση αίματος για σκουλήκια. Πλεονεκτήματα - υψηλή ακρίβεια. Μειονεκτήματα - δείχνει μόνο ορισμένα στάδια ανάπτυξης παρασίτων, ενώ άλλες φορές το αποτέλεσμα είναι αμφισβητήσιμο.
 3. Ανάλυση άλλων βιολογικών μέσων (ούρα, πτύελα, δωδεκαδακτυλικό περιεχόμενο, επιδερμίδα). Οφέλη - Επιτρέπει την αναγνώριση των παρασίτων σε τοποθεσίες που δεν είναι διαθέσιμες για άλλη ανάλυση. Μειονεκτήματα - σχετίζονται με σημαντική αναστάτωση για τον ασθενή.

Συνήθως, στον ασθενή συνταγογραφείται ένας συνδυασμός πολλών εξετάσεων για την αναγνώριση του παρασίτου. Το κριτήριο ανάκτησης θεωρείται αρνητικό αποτέλεσμα ELISA και πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα από τη μελέτη του βιολογικού περιβάλλοντος στο οποίο εντοπίστηκαν τα σκουλήκια.

Ανάλυση περιττωμάτων για αυγά σκουληκιών

Τα περισσότερα σκουλήκια ζουν στο έντερο, οπότε η πιο συνηθισμένη δοκιμή για σκουλήκια είναι η δοκιμή κοπράνων. Συνιστάται για ρουτίνες ιατρικές εξετάσεις για ενήλικες και παιδιά πριν μεταφερθούν σε σανατόριο ή παιδική κατασκήνωση ως μέρος ενός βιβλίου υγείας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Αυτή η ανάλυση πραγματοποιείται επίσης από άτομα που είχαν επαφή με μολυσμένους ασθενείς, που έχουν φάει μη δοκιμασμένα τρόφιμα και που έχουν παρατηρήσει χαρακτηριστικά συμπτώματα σκουληκιών.

Ανάλυση περιττωμάτων για σκουλήκια

Δεν είναι απαραίτητο να προετοιμαστείτε ειδικά για την ανάλυση. Μπορείτε να συλλέξετε περιττώματα ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το πρωί. Αμέσως πριν τον τοκετό, πρέπει να πλένετε το περίνεο για να αποφύγετε τη μόλυνση των ούρων και την έξοδο από τα γεννητικά όργανα.

Τα περιττώματα που πρέπει να αναλυθούν για σκουλήκια συλλέγονται σε ειδικό δοχείο. Είναι σφραγισμένο και ένα ειδικό κουτάλι επισυνάπτεται για τη συλλογή του υλικού. Για να συλλέξετε το πιο ενημερωτικό μέρος του υλικού, πρέπει να πάρετε ένα δείγμα από το κέντρο ενός τμήματος των περιττωμάτων. Το δοχείο πρέπει να είναι περίπου το ένα τρίτο γεμάτο. Πρέπει να το φέρετε στο εργαστήριο την ίδια ημέρα.

Στο εργαστήριο, ένας ειδικός εξετάζει τα κόπρανα κάτω από μικροσκόπιο και εντοπίζει αυγά σκουληκιών σε αυτό. Τα περισσότερα έχουν ξεχωριστό σχήμα που σας επιτρέπει να προσδιορίσετε με ακρίβεια τον τύπο του σκουλήκι. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης, συνάγεται ένα συμπέρασμα για την απουσία αυγών ή για την παρουσία και τον τύπο τους, μετά την οποία συνταγογραφείται θεραπεία.

Αυτή είναι η πιο κοινή, αλλά λιγότερο ακριβής, δοκιμή σκουληκιών. Αυτό συμβαίνει επειδή ενδέχεται να μην υπάρχουν αυγά στη μερίδα που μπήκαν στο δοχείο, παρόλο που υπάρχουν σκουλήκια. Επομένως, εάν ο ασθενής παραπονιέται για χαρακτηριστικά συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με την πηγή μόλυνσης, τότε πρέπει να διεξαχθούν 5-6 εξετάσεις με διάστημα 2-3 ημερών. Σε αυτήν την περίπτωση, η πιθανότητα ανίχνευσης παρασίτων αυξάνεται σημαντικά. Μαζί με την εξέταση περιττωμάτων, προβλέπονται και άλλες διαγνωστικές διαδικασίες.

Ξύσιμο δέρματος

Ξύσιμο του δέρματος για παράσιτα

Αυτή η ανάλυση συνήθως συμπληρώνει την ανάλυση κοπράνων. Το πιο ακριβές αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κατά τη διάγνωση των σκουληκιών που γεννούν τα αυγά στην επιφάνεια του δέρματος κοντά στον πρωκτό. Οι ενδείξεις για μια τέτοια ανάλυση είναι εξετάσεις ρουτίνας παιδιών και ενηλίκων, εγγραφή παιδιού σε νηπιαγωγείο, σχολείο, στρατόπεδο ή σανατόριο, νοσηλεία παιδιών και ενηλίκων, ύποπτη λοίμωξη από καρκίνο (φαγούρα στον πρωκτό, δυσπεψία, επαφή με τους ασθενείς). Τις περισσότερες φορές τα παιδιά πάσχουν από αυτήν την ασθένεια, η οποία εξηγεί το όνομα του σκουλήκι (παιδικό σκουλήκι).

Δεν χρειάζεται να προετοιμαστείτε για ανάλυση για σκουλήκια. Δεν πρέπει να πλένετε το περίνεο. Έτσι είναι δυνατόν να πλένετε τα αυγά από τα παράσιτα. Δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο ή ντους το προηγούμενο βράδυ. Η ανάλυση πραγματοποιείται το πρωί. Χρησιμοποιείται μια ειδική μεμβράνη που συλλέγει υλικό από το δέρμα της μεσογλουτικής πτυχής. Η μελέτη διεξάγεται επίσης με μικροσκόπιο. Οι ελμινθιάσεις εκτός από τις καρφίτσες δεν αναγνωρίζονται

Urinalysis

Αυτή η δοκιμή είναι η λιγότερο συνταγογραφούμενη επειδή τα παράσιτα σχεδόν ποτέ δεν ζουν στα ούρα. Οι καταστάσεις είναι πιθανές εάν εντοπιστούν σκουλήκια κατά την ανάλυση των ούρων. Αλλά αυτό υποδηλώνει παραβίαση των κανόνων για την περάτωση της ανάλυσης - τα παράσιτα και τα αυγά τους μπαίνουν στο δοχείο από το δέρμα του περινέου. Τις περισσότερες φορές αυτή η κατάσταση εμφανίζεται στα κορίτσια, λιγότερο συχνά στα αγόρια.

Ωστόσο, υπάρχουν συμβουλές για δοκιμές. Υπάρχουν κάποια τροπικά παράσιτα που ζουν στα νεφρά και τα ουροποιητικά όργανα, τα οποία «επιβραβεύουν» ένα άτομο ταξιδεύοντας σε ασιατικά και αφρικανικά θέρετρα. Με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εξωτικών χώρων αναψυχής, αυξάνεται επίσης η εξάπλωση των παρασίτων, τα οποία είναι άτυπα για τη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να κάνετε εξέταση ούρων και αίματος για σκουλήκια μετά από ένα ταξίδι στα θέρετρα.
Τύποι σκουληκιών στα ούρα:

 • Trichomonas;
 • Distomum haematobium;
 • Filaria sanguinis hominis;
 • Taqnia echinococcus.

Επίσης στα ούρα μπορεί να υπάρχουν αυγά από παράσιτα του ήπατος - Echinococcus και βδέλλες.

Ανάλυση πτυέλων

Υπάρχουν ορισμένα παράσιτα που περνούν όλο ή μέρος της ζωής τους στους πνεύμονες. Η συμπτωματολογία της εμφάνισής τους δεν είναι τυπική - φαινόμενα καταρροής (φλεγμονή, βήχας, συριγμός) αναπτύσσονται στους βρόγχους. Μπορεί να εντοπιστεί αιμόπτυση, πνευμονία άγνωστης προέλευσης και άλλα φαινόμενα από τους πνεύμονες.
Παράσιτα εντοπίστηκαν από τη δοκιμή sputumworm:

 • Ascaris - στο στάδιο των προνυμφών χρειάζονται οξυγόνο.
 • Εχινόκοκκοι και κυψέλες - παράσιτα ιστών που ζουν σε παρεγχυματικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.
 • σύμπτωση νάνων - ζει κυρίως στους πνεύμονες.
 • Ισχυρομυλοείδωση, μη-κατάτορα - παράσιτο, που χαρακτηρίζεται από εντερικό εντοπισμό, η θέση στους πνεύμονες εμφανίζεται ως άτυπη

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για τη συλλογή πτυέλων. Ωστόσο, συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να παίρνετε το υλικό το πρωί. Πριν από αυτό, είναι λογικό να πίνετε πολλά υγρά - αυτό θα βελτιώσει την αποχρωματισμό των πτυέλων. Το δοχείο συλλογής πρέπει να είναι καθαρό, αλλά όχι απαραίτητα στείρο - τα βακτήρια δεν διαδραματίζουν ρόλο στη διάγνωση. Σε αυτήν την περίπτωση, εντοπίζονται τόσο τα ίδια τα παράσιτα όσο και τα αυγά τους. Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να βήξει βλέννα, χρησιμοποιείται αναρρόφηση κενού για να την αφαιρέσετε από την τραχεία.

Είναι δυνατή η χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν την εκροή των πτυέλων και διεγείρουν τον σχηματισμό τους προκειμένου να ληφθούν πιο ακριβή αποτελέσματα της ανάλυσης για τα σκουλήκια. Σε συνδυασμό με μια εξέταση αίματος για σκουλήκια, τα αποτελέσματα είναι πολύ ακριβή. Σε αντίθεση με τις εξετάσεις κοπράνων, είναι πιο πιθανό να βρεθούν αυγά.

εξέταση αίματος

Εξέταση αίματος για παράσιτα

ELISA ή εξέταση αίματος για σκουλήκια - η πιο ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό τους. Τα Helminths προκαλούν έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος - αυξάνεται το περιεχόμενο των ηωσινόφιλων, αυξάνεται η παραγωγή ανοσοσφαιρινών και εμφανίζονται ειδικά αντισώματα κατά των παρασίτων. Εάν εντοπιστούν, η μέθοδος ELISA έχει ρυθμιστεί.

Τα αντισώματα έναντι των παρασίτων είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα - μπορούν να διαγνωστούν σαφώς, ενώ υπάρχουν μόνο στο αίμα παρουσία παρασίτων και εντός 3 εβδομάδων μετά την εξαφάνισή τους.

Απαιτείται αίμα από φλέβα για την ανάλυση. Δεν απαιτείται ειδική εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα μπορεί να ληφθεί εντός δύο ημερών. Η ακρίβεια είναι κοντά στο 100%, η ειδικότητα των αντισωμάτων δεν επιτρέπει ένα λανθασμένο αποτέλεσμα. Το κριτήριο για την ανάρρωση είναι αρνητικό αποτέλεσμα ένα μήνα μετά τη θεραπεία.

Ανάλυση του περιεχομένου του δωδεκαδακτύλου

Οι αγωγοί της χολικής οδού και του παγκρέατος ανοίγουν στο δωδεκαδάκτυλο. Αυτά τα όργανα συχνά προσβάλλονται από εχινοκοκκίαση και οπιστορίαση. Τα παράσιτα γεννούν αυγά, τα οποία εισέρχονται στα έντερα μέσω των αγωγών. Η τεχνική ανάλυσης του περιεχομένου του δωδεκαδακτύλου για σκουλήκια επιτρέπει σε αυτές τις ασθένειες να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια από την ανάλυση κοπράνων.

Το υλικό αφαιρείται με δωδεκαδακτύλιο ανιχνευτή με άδειο στομάχι. Εάν ο ασθενής έχει έντονο αντανακλαστικό gag, χρησιμοποιείται ανακούφιση από τον πόνο. Η διαδικασία είναι αρκετά άβολη, επομένως χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων είναι αμφίβολα.

Πότε πρέπει να δοκιμάσετε για σκουλήκια;

Οι δοκιμές για σκουλήκια πρέπει να εκτελούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα προσβολής από ελμίνθους.
 • Ο ασθενής ήταν σε επαφή με πηγές εισβολής (άρρωστοι, μη δοκιμασμένα προϊόντα, περιοχές με κακές υγειονομικές συνθήκες).
 • Επιβεβαιώστε ότι ο ασθενής δεν αποτελεί πηγή μόλυνσης (απασχόληση, ιατρικά αρχεία, αναψυχή εκτός πόλης, νοσηλεία).

Τρόπος δοκιμής για σκουλήκια

πώς να δοκιμάσετε για σκουλήκια

Για να δοκιμάσετε σκουλήκια, χρειάζεστε παραπομπή από τον οικογενειακό σας γιατρό. Οι περισσότερες εξετάσεις δεν απαιτούν προετοιμασία και εάν υπάρχουν αποχρώσεις, ο γιατρός θα τις εξηγήσει όταν συνταγογραφεί μια μελέτη. Ο γιατρός πρέπει να γράψει παραπομπή.

Σε εμπορικές κλινικές, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανάλυση ανεξάρτητα από την ένδειξη. Η τιμή ποικίλλει σημαντικά. Ο χρόνος λήψης των αποτελεσμάτων των περιττωμάτων και των γρατσουνιών είναι περίπου μια εβδομάδα, η ανάλυση των ούρων, των πτυέλων και του αίματος είναι περίπου 2 ημέρες, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας του εργαστηρίου.

Ποια helminths μπορούν να δοκιμαστούν με

να αναγνωριστεί;

Η ανάλυση για σκουλήκια ανιχνεύει τους περισσότερους τύπους παρασίτων - εντερικές και εξωεντερικές μορφές. Το πιο ακριβές είναι μια εξέταση αίματος για σκουλήκια, η οποία θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το παράσιτο.